Районна избирателна комисия Велико Търново


РЕШЕНИЕ
№ 157
Велико Търново, 21.03.2017

ОТНОСНО: Сигнал от Любомир Иронов, кмет на кметство с. Ореш, общ. Свищов

На електронната поща на РИК - Велико Търново е постъпил сигнал от Любомир Иронов, кмет на кметство с. Ореш, общ. Свищов, заведен под № 294/21.03.2017 г.-09.30ч. в регистъра на РИК-В.Търново.

Сигналът отговаря на изискванията на ИК и Решение № 3526/16.09.2016г. на ЦИК София – подписан е от лицето, подател на сигнала и в сканиран вид е приложен към електронното писмо.

В сигналът се излагат твърдения, че в с.Ореш, на витрините на хранителните магазини на ул. „Филип Станиславов“ № 6 и 90а и ул. „Главна“ № 9, както и на железарския магазин ул. „Главна“ № 9а са поставени плакати на кандидат за народен представител от ПП Възраждане, които не отговарят на изискванията на чл. 183 т. 4 от ИК. Твърди също, че се раздават и агитационни флаери със същото изображение.

Към сигналът е приложен цветен снимков материал на залепен плакат.

РИК - Велико Търново, извърши проверка на приложения снимков материал, осъществи контакт по телефона с представляващия ПП Възраждане - Костадин Тодоров Костадинов, който заяви, че за произвежданите избори не са печатали плакати по отношение на нито един кандидат в нито един изборен район. Председателят на РИК се свърза и с кметство Ореш на телефонен номер ........, като служител в кметството извърши проверка и установи, че пред три от четирите посочени магазини са поставени плакати, със съдържание отговарящо на снимковия материал.

С оглед на извършената проверка и приложения снимков материал РИК приема следното:

Приложеното цветно изображение на плакат, за който се твърди, че е залепен на посочени в сигнала места представлява агитационен материал, който не отговаря на изискванията на чл. 183 ал. 2 изр.1 от ИК т.к. надписът купуването и продаването на гласове е престъплениене е поставен в обособено поле, както и не отговаря на чл. 183 ал. 4 изр.2 от ИК, т.к. в агитационния материал е използвано знамето на Република България.

С оглед обстоятелството, че представляващият ПП Възраждане - Костадин Тодоров Костадинов, е заявил, че представляваната от него политическа сила не е възлагала и не е изготвяла плакати с подобно съдържание, както и с оглед обстоятелството, че комисията е в невъзможност да установи лицето, изготвило агитационния материал, Районната избирателна комисия приема, че не е безспорно установено кой е нарушителят и към настоящия момент не може да бъде съставен акт за установяване на нарушението. Същевременно е установено наличие на агитационен материал, неотговарящ на ИК.

 

С оглед изложеното, Районна избирателна комисия – Велико Търново, на основание чл. 72, ал.1, т.20 и чл.186, ал.1 от Изборния кодекс

 

                                                                         Р Е Ш И:

 

 

Указва на кмета на кметство Ореш и при необходимост със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи да премахне агитационните материали, разпространени в нарушение на Изборния кодекс, на местата, посочени в подадена от негова страна жалба, вх. Рег.№ 294/21.03.2017г.

УКАЗВА на ПП „Възраждане“ при извършване на агитационна дейност да спазват изискванията на ИК.

            Настоящото решение подлежи на обжалване в тридневен срок от по-късното по ред, обявяване / публикуване, пред ЦИК - гр.София.

Председател: Десислава Стефанова Йонкова

Секретар: Христо Здравков Данев

* Публикувано на 21.03.2017 в 14:19 часа

Календар

Решения

  • № 281 / 29.03.2017

    относно: Жалба от Татяна Иванова, Цанка Трухчева, Десислава Дянкова, Костадин Хубанов, Стефка Атанасова, Юлия Павлова-Недева, Стефка Атанасова –част от състав на СИК № 040400067 против Ана Костадинова –секретар в СИК № 040400067

  • № 280 / 26.03.2017

    относно: Жалба от Сева Памукчиева – представител на КП „Да България“

  • № 279 / 26.03.2017

    относно: постъпили жалби от Свилен Миладинов Колев – член на СИК

всички решения