Районна избирателна комисия Велико Търново


РЕШЕНИЕ
№ 73
Велико Търново, 02.03.2017

ОТНОСНО: Жалби за непозволена предизборна агитация

В РИК-В.Търново са постъпили жалби от Валентин Ламбев – областен председател на БСП Велико Търново с вх. № 124 / 01.03.2017г. – 13,52 часа и от Деян Минков Хаджийски – упълномощен представител на ПП „ГЕРБ“ с вх. № 125 / 01.03.2017г. – 14,00 часа, в които се сочи, че на 01.03.2017г. преди обяд  в СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов, служител в училището Васил Божанов Трифонов, който е издигнат за кандидат за народен представител от КП „Реформаторски блок – Глас народен“ е разпространявал мартеници с надпис „ Реформаторски блок“ на лица, намиращи се в училището – служители и ученици. И в двете жалби се твърди, че това е грубо нарушение на чл. 182, ал.1 от Изборния кодекс. И към двете жалби са приложени доказателства – снимков материал, както и са посочени телефонни номера на свидетели очевидци, които да се разпитат по случая.

В изпълнение на правомощията си Председателят на РИК - В.Търново се свърза по телефона с посочените за свидетели лица – Мариета Николова – учител/ръководител компютърни кабинети/ в учебното заведение и Добромир Петров Маринов – охрана в учебното заведение, които заявиха, че наистина на посочената дата лицето Васил Божанов Трифонов, който е служител в учебното заведение им е раздал мартеници с посочената символика – наименование на политическа сила и номер от бюлетина. Проведен е и разговор с Цветанка Кирова - Директор на СУ „Димитър Благоев“ – гр. Свищов, която потвърди, че трите посочени лица са служители в учебното заведение.

Районната избирателна комисия извърши служебна проверка относно статута на учебното заведение, при което се установи, че същото е общинско. От събраните доказателства се установи по безспорен начин, че лицето Васил Божанов Трифонов, който е регистриран под № 5 като кандидат за народен представител от КП „Реформаторски блок – Глас народен“ в изборите насрочени на 26.03.2017 г. работи в учебното заведение като „администратор компютърни системи“ и на  01.03.2017 г. е раздал в общинското учебно заведение мартеници с надпис „Реформаторски блок“ и посочен номер 21.

Раздадената мартеница, с надпис „Реформаторски блок“ и посочен номер, съответстващ на номер в бюлетината за изборите за народни представители на 26.03.2017 г. на регистрирана КП, представлява агитационен материал по смисъла на § 1, т.17 от Допълнителните разпоредби на ИК и същият съдържа призив за подкрепа на коалиция при участие в избори, с оглед посочения номер в бюлетината, който обаче не отговаря на изискванията на чл. 183 ал. 2 от ИК.

Така извършеното от лицето действие представлява нарушение на забраната на чл. 182 ал. 1 от ИК, както и въведеното в чл. 183 ал.2 от ИК изискване, на което следва да отговарят агитационните материали.

 Районната избирателна комисия счита, че е налице извършено нарушение от лицето Васил Божанов Трифонов на основание чл. 182 ал. 1 от ИК.

С оглед изложеното, Районна избирателна комисия Велико Търново, на основание чл. 72, ал.1, т.20 от Изборния кодекс

                                                                         Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 182 ал. 1 от ИК извършено от лицето Васил Божанов Трифонов, издигнат за кандидат за народен представител от КП „Реформаторски блок – Глас народен“, извършено на 01.03.2017 г. в сградата на СУ“Димитър Благоев“ гр. Свищов – общинско учебно заведение.

ЗАДЪЛЖАВА Председателя на РИК - В.Търново  да състави акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ на лицето Васил Божанов Трифонов, с ЕГН --, с постоянен : ---

След съставяне на АУАН, същият да се изпрати на Областен управител – Велико Търново за съставяне на Наказателно постановление.

            Настоящото решение подлежи на обжалване в тридневен срок от по-късното по ред, обявяване / публикуване, пред ЦИК - гр.София.

Председател: Десислава Стефанова Йонкова

Секретар: Христо Здравков Данев

* Публикувано на 02.03.2017 в 12:55 часа

Календар

Решения

  • № 281 / 29.03.2017

    относно: Жалба от Татяна Иванова, Цанка Трухчева, Десислава Дянкова, Костадин Хубанов, Стефка Атанасова, Юлия Павлова-Недева, Стефка Атанасова –част от състав на СИК № 040400067 против Ана Костадинова –секретар в СИК № 040400067

  • № 280 / 26.03.2017

    относно: Жалба от Сева Памукчиева – представител на КП „Да България“

  • № 279 / 26.03.2017

    относно: постъпили жалби от Свилен Миладинов Колев – член на СИК

всички решения